انواع والدین از نظر تربيت
نظم و انضباط کودک برای والدین یک امر مهم است . اما والدين به دلايل مختلف، از انضباط دادن به كودك خود ، اجتناب مي كنند. اين والدين بايد از علت ترديد خود در مورد انضباط دادن كودكشان آگاه بوده و بر مقاومت خود براي انجام اين كار غلبه نمايند. شما نمي توانيد بدون اينكه نخست خودتان خواهان تغيير رفتارتان باشيد، از كودك خود انتظار داشته باشيد رفتارش را تغيير دهد. گاهي اوقات والدين به دلايل مختلفي از جمله موارد زير تغيير رفتار خود را دشوار مي يابند:
- والدین ناامید:
چنين والدیني احساس می كنند كه كودك او براي تغيير رفتار خود ناتوان است و هميشه بدين صورت، رفتار ضعيفي خواهند داشت . چنين والدیني تسليم بی انضباط کودک خود میشوند . پايان روز درسي مدرسه بود و خانم ابراهیمی ، در مدرسه مانده بود تا در مورد پسر كلاس اولي اش، شروین ، با معلم او صحبت كند. خانم ابراهیمی هر جا كه برايش امكان پذير بود و با هر كسي كه به حرفهایش گوش ميداد، در مورد رفتار بد پسرش شكوه مي كرد. با اين حال، او هرگز براي انضباط دادن واقعي به پسرش تلاش نكرده بود.
در حاليكه خانم ابراهیمی و معلم شروین در حال صحبت بودند، شروین در انتهاي سالن نزديك يك سطل زباله روباز مشغول بازي بود . خانم ابراهیمی گفت:” من نمي توانم كاري با او بكنم. او هيچگاه كاري را كه از او خواسته شده است، انجام نمي دهد”. هنگامي كه اين مادر و معلم در حال گفتگو و از دور مراقب شروین هم بودند ، شروین چهار دست و پا به درون سطل زباله مي رفت و از آن بيرون مي آمد.معلم شروین گفت: “مي بيني شروین چكار مي كند؟ او داخل سطل زباله مي رود و از آن بيرون می آید “.مادر شروین جواب داد :” بله، او هميشه مشغول چنين كارهايي است . همين ديروز بود كه او به داخل يك گودال پر از گل و لاي پريد و مادر شروین هيچگاه به او دستوري نداد . مثلا به او بگويد “از سطل زباله بيا بيرون” . او هيچگاه از شروین نخواست از كاري كه به آن مشغول است، دست بكشد. او هيچگاه فعالانه به شروین كمك نكرد تا رفتار بدش را بهبود بخشد . مادر در برابر كودك كم سال خود تسليم شده بود.
- والدین غير مواجهه اي:
چنين والدیني از مواجهه با كودك خود اجتناب مي كنند. پدر یا مادر واقعا از كودك خود انتظار ندارد كه به او توجه كند و كودك هم اين را درك مي كند. گاهي اوقات والد از اين می ترسد كه اگر درخواستي از كودك خود بكند، او را از دست می دهد. شنيدن جملاتي مانند : “من تو را دوست ندارم”. ” تو پدر وحشتناكي هستي ” يا ” اي كاش پدر جديدي پيدا مي كردم “از زبان كودك، به طور كامل چنين والدي را مبهوت كرده و اراده او را براي انضباط دادن به كودكش خنثي مي كند.
- والدین كم انرژي:
او اين همه انرژي را از كجا مي آورد؟ مطمئنا او از من انرژي نمي گيرد. من هميشه احساس خستگي و كسالت مي كنم. بويژه هنگامي كه ا و را چنين مي بينم… به نظر مي رسد كه چنين والدي فاقد انرژي فرزند پروري لازم براي برابري كردن با يك كودك فعال يا بد رفتار باشد . گاهي اوقات يك مادر يا پدر به تنهايي مسئوليت كودك را بر عهده دارد و درهمين حال به يك شغل تمام وقت هم مشغول است. گاهي اوقات يك والد كم انرژي از افسردگي كوتاه مدت يا مزمن هم رنج مي برد.
- والدین گناهكار:
چنين والدي خود را براي مشكلات كودكش سرزنش كرده و بويژه زماني كه براي انضباط دادن به كودكش تلاش مي كند، احساس گناه دارد . سرزنش خود و احساس گناه، او را از آموزش اصلاح رفتار به فرزندش باز مي دارد. چنين والدي سهل گير يا منفعل مي شود.
- والد عصباني:
بسياري از والدين، هميشه در حين انضباط دادن به كودك خود به لحاظ هيجاني ناراحت و عصبانی می شوند . از آنجايي كه انضباط دادن به کودک بدون عصبانيت و ناراحتي و يا احساس بيچارگي، براي آنها امكان پذير نيست، آنها به سادگي سوء رفتار كودك خود را ناديده میگيرند.روش محرومیت زمانمند به شما كمك می كند تا در زمان تنبيه نمودن كودك خود، آسوده خاطر باشید.
- والد بازداري شده:
گاهي اوقات يك والد به هنگام تلاش براي انضباط دادن به كودك ، توسط همسر خود بازداري مي شود. چنانچه اين اتفاق براي شما مي افتد، با همسر خود در مورد اهداف مطلوب در مورد كودكتان ، گفتگو كنيد. پس از توافق بر سر اهداف پذيرفتني، بر روي حصول توافق در مورد روش هاي مناسب انضباط دادن، كار كنيد. گاهي اوقات، بستگان يا دوستان در زماني كه شما به كودك خود انضباط مي دهيد در كارتان دخالت مي كنند. برخي از افراد خاص به طور مكرر در صورتي كه شما به كودك خود انضباط بدهيد از كار شما ناراحت می شوند. همين افراد، در صورتي كه شما اين كار را انجام ندهيد، باز هم ناراحت خواهند شد! اجازه ندهيد كه ديگران، شما را از اينكه والدی موثر و با اعتماد به نفس باشيد، نااميد سازند.
- والدین ناراحت:
مشكلات مادي، مسايل مالي و ساير موقعیت های دشوار زندگي، گاهي اوقات تبديل به باري سنگين بر دوش والد، می شوند . اغلب اوقات اين والد فاقد انرژي، زمان و انگيزه كافي براي كمك كردن به كودك خود است. تربيت يك كودك و در عين حال اداره كردن يك خانواده ، و طيف هاي دشوار و چالش برانگيز است . روان شناسان و ساير متخصصان می توانند والدين را براي افزايش درك از خودشان و از خانواده شان ياري دهند و مي توانند آنها را جهت بهبود مهارت هاي فرزند پروري شان كمك نمايند.
نوشته های مشابه
آنچه باید در مورد تربیت کودکان بدانیم
اختلاف نظر والدین در تربیت کودک
وقتی کودک مرتکب خطایی شد چگونه با او حرف بزنم؟