نشانه های لکنت زبان و راه های درمان

0
18
زرافه جادویی-نشانه های لکنت زبان و راه های درمان
زرافه جادویی-نشانه های لکنت زبان و راه های درمان

نشانه های اولیه لکنت زبان در کودکان

اولین نشانه های لکنت زبان در کودکان زمانی ظاهر می شوند که کودک ۱۸ تا ۲۴ ماه دارد و موجی از واژگان به سمت او روانه می شود و او با استفاده از این کلمات شروع به جمله سازی می کند. شاید والدین از لکنت زبان فرزند شان ناراحت و ناامید شوند، ولی این مرحله کاملاً طبیعی است و باید صبر پیشه کرد تا این دوره بگذرد. کودک به مدت چند هفته یا چند ماه زبانش می گیرد، ولی در واقع این گرفتگی زبان ناپیوسته است.

بیشتر کودکانی که قبل از ۵ سالگی زبانشان می گیرد، بدون نیاز به مداخله هایی مانند گفتار درمانی، خوب می شوند. ولی اگر لکنت زبان کودک تبدیل به مسئله ای دائمی شود و حتی بدتر شود یا با حرکت بدن یا صورت همراه باشد، باید حتماً او را نزد گفتار درمان ببرید تا معاینه شود و بهتر است این معاینه تا قبل از ۳ سالگی انجام شود.

علائم لکنت زبان در کودکان را بشناسید 

اگر فرزندتان ۵ ساله شده و هنوز مشکل گرفتگی زبان دارد، باید نزد پزشک بروید و احتمالاً او گفتاردرمانی را برای فرزندتان توصیه می کند. در موارد زیر بهتر است با گفتار درمان مشورت کنید: اولین نشانه های لکنت زبان را بشناسید.
  • وقتی تکرار کل کلمات یا جملات برای کودک سخت می شود
  • وقتی تکرار صداها و بخش ها بیشتر از قبل می شود
  • وقتی کودک کلمات را بیشتر از قبل می کشد
  • وقتی صحبت کردن برای کودک بسیار سخت و محدود می شود
  • وقتی متوجه می شوید کشش بعضی از عضلات صورت بیشتر شده است
  • وقتی کشش صدا منجر به بالا رفتن گام صدا می شود
  • وقتی کودک سعی می کند از موقعیت هایی که نیاز به حرف زدن دارد اجتناب کند
  • وقتی کودک کلمه ای را از ترس لکنت زبان عوض می کند
  • وقتی نگرانی های دیگری درباره نحوه حرف زدن فرزندتان دارید.

دلایل لکنت زبان کدامند؟

  • ژنتیک: حدود ۶۰ درصد از آنهایی که لکنت زبان دارند، یکی از اعضای نزدیک خانواده آنها نیز زبانش می گیرد.
  • تاخیر در رشد: مشکلات زبانی و گفتاری دیگر یا تاخیر در رشد
  • تفاوت های پردازش زبانی در مغز: افرادی که لکنت زبان دارد، زبان را در بخش های مختلف مغز پردازش می کنند و در تعامل پیغام های مغز با عضلات و اعضای بدون که مسئول حرف زدن هستند، مشکلاتی وجود دارد.
  • سطح بالای فعالیت
  • سرعت زیاد در حرف زدن
  • نشانه های لکنت زبان و راه های درمان
    نشانه های لکنت زبان و راه های درمان

نشانه های لکنت زبان و راه های درمان – لکنت زبان ناگهانی

علت لکنت زبان ناگهانی :

لکنت زبان ناگهانی معمولا بعد از یک حادثه ترسناک به وجود می‌آید و اغلب یک پدیده مربوط به دوران خردسالی است اگرچه ممکن است در بزرگسالان نیز اتفاق بیافتد. اختلال لکنت زبان شاید برای هفته‌ها و یا سال‌ها در فرد باقی بماند.

لکنت زبان ناگهانی اگر چه یک موضوع نگران کننده برای والدین می‌باشد اما در اکثر کودکان بدون نیاز به مراجعه به متخصص و به مرور زمان بهبود پیدا می‌کند. با این حال برای برخی‌ها این اختلال لکنت زبان ناگهانی می‌تواند مادام العمر بوده و باعث ایجاد مشکلاتی در عملکرد فرد در مدرسه و یا محیط کار شود. داشتن اطلاعات کافی و روش برخورد با این اختلال لکنت زبان ناگهانی می‌تواند کمک بزرگی به رفع آن کند.

لکنت در سال های مدرسه :

معمولاً وقتی کودکان وارد مدرسه می شوند و مهارت های ارتباطی آنها تقویت میشود، لکنت زبان آنها متوقف می شود. کودک مدرسه ای که هنوز لکنت زبان دارد احتمالاً کاملاً به مشکل خود واقف است و از آن خجالت می کشد. دوستان و همکلاسی ها متوجه این مشکل کودک می شوند و ممکن است او را اذیت کنند.

اگر این اتفاق برای کودک افتاد، باید با معلم او مشورت کنید و حتی با دوستان فرزندتان صحبت کنید. شاید بهتر باشد معلم فرزندتان از موقعیت های استرس زای برای او اجتناب کند تا گفتاردرمانی فرزندتان به تدریج نتیجه هایش را نشان بدهد.

درمان لکنت زبان کودک

والدین چه کار می توانند بکنند؟

این گام ها را برای کمک به فرزندتان امتحان کنید:

  • اولین نکته برخوردی صمیمانه، آرام و عادی با کودک است. هیچ‌وقت برای مشکلش دلسوزی نکنید؛ با این کار به اعتماد به نفس‌ اش آسیب زده‌اید.
  • از فرزندتان نخواهید که کاملاً درست و دقیق حرف بزند. بگذارید حرف زدن برای او جالب و لذتبخش باشد.
  • از وعده های غذایی خانوادگی به عنوان فرصتی برای گفتگو استفاده کنید.
  • از چیزهایی مانند رادیو و تلویزیون که حواستان را پرت می کنند اجتناب کنید.
  • انتقاد نکنید و دائماً به تصحیح کلمات و جملات او نپردازید.
  • زمانیکه فرزندتان احساس ناراحتی می کند یا لکنت او افزایش می یابد، او را مجبور نکنید که بلند حرف بزند یا مطلبی را بخواند. بجای این کار، در این مواقع، فعالیت هایی را پیشنهاد کنید که نیازی به حرف زدن ندارند.
  • هرگز از نحوه‌ صحبت کردن او تقلید نکنید؛ حتی زمانی که می‌خواهید مشکلش را برایش توضیح دهید.
  • با او نحوه‌ تنفس صحیح را تمرین کنید؛ ورود هوا از بینی و خروج آن از دهان.
  • به او آموزش دهید که شمرده و آرام صحبت کند و مراقب وضعیت تنفسی خودش باشد. این کار را با او تمرین کنید. در تمرینات از کلمات و جملات ساده شروع کنید و بعد به تدریج بر دشواری آن بیفزایید.
  • اگر فرصت کافی‌ای برای تمرین ندارید، از او بخواهید خودش هر روز روبه‌روی آینه تمرین‌هایی را انجام دهد.
  • به او یاد دهید که در زمان صحبت، ابتدا جملات را در ذهنش مرتب کند و بعد از نظم دادن، به آرامی آنها را بیان کند.
  • هیچ‌وقت به جای او صحبت نکنید؛ مشوق او برای حرف زدن باشید. از جمع بچه‌ها یا افراد آشنا شروع کنید و بعد در بیرون از خانه برای او موقعیت‌هایی را فراهم کنید که شروع‌کننده‌ صحبت باشد تا ترس او از صحبت کردن نیز کاهش یابد.
  • حس مشارکت و همکاری را در او تقویت كرده و او را تشویق به شرکت در کارهای گروهی کنید.
  •  مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عاملی که باعث تداوم لكنت می‌شود، پایین بودن اعتماد به نفس است. برای حل این مشکل مسئولیت‌هایی را که می‌دانید فرزندتان از عهده‌ آنها برمی‌آید، به او بسپارید.
  • توجه داشته باشید در صورتی که مشکل كودك شدید است، بهتر است از متخصصان گفتار درمانی کمک بگیرید.

تاثیر گفتار درمانی بر لکنت زبان

رواني گفتار به معني الگوي زمان بندي كردن عناصر آوايي است. اين عناصر آوايي در واقع حروفي هستند كه با كنار هم قرار گرفتن آنها كلمات و در نهايت گفتار توليد مي شود.
در صورتي كه به علل مختلف اين زمان بندي از محدوده عادي خارج شود، فرد دچار لكنت يا نارواني طبيعي خواهد شد. لكنت عارضه اي است كه بصورت مكث هاي بي جا و بيش از حد، كشيده گويي، تكرار صدا، هجا يا كلمات و عبارات، قفل شدگي در بيان يك صدا، درگفتار فرد مبتلا ديده ميشود.

سن شروع لكنت معمولاً در دوران كودكي ( قبل از5 سالگي ) بوده و پس از سن بلوغ كمتر اتفاق مي افتد. شيوع آن در پسرها 3 برابر دخترهاست. هنوز عامل مشخصي براي علت لكنت مشخص نشده است. عواملي كه ممكن است سبب بروز يا تشديد لكنت شوند، در افراد مختلف، متفاوت است سه عامل كلي كه تاكنون در شروع لكنت مؤثر شناخته شده است عبارتند از:

    • عوامل رواني – اجتماعي:
      افراد لكنتي در ارتباط كلامي با محيط دچار مشكلند عكس العمل نابجاي والدين در دوره نارواني طبيعي كودكان و نيز ساير شرايط محيطي هم در بروز و تشديد لكنت مؤثرند.
    • عوامل رواني – زباني: هرگاه كودك لكنتي از ساختار نحوي و معنايي جديدي استفاده ميكند، ميزان ناروانيش بيشتر ميشود و زماني كه بر آن تسلط مي يابد، از شدت آن كاسته ميشود. مسئله مهمي كه در اينجا بايد مطرح شود اين است كه لكنت با نارواني طبيعي متفاوت است.
درمان لکنت زبان کودک با گفتار درمانی

بعضي از كودكان در طي دوره رشد طبيعي گفتار، از مرحله اي عبور ميكنند كه ضمن آن علائمي ازقبيل تكرار كلمات و عبارات و همچنين بازگويي اصلاحي در گفتارشان مشاهده ميشود. طبق بررسيهاي انجام شده در 80 %موارد، اين دوره به راحتي پشت سر گذاشته ميشود و كودك به گفتار سليس و روان دست مي يابد ولي در 20 % بقيه، وجود عواملي از قبيل برخورد نامناسب و حساسيت غير منطقي والدين، تنبيه، تمسخر و يا تذكرات مكرر جهت تصحيح گفتار كودك، اين روند را به لكنت زبان منتهي مي سازد.

در صورتي كه لازم است در چنين مواقعي از هرگونه عكس العملي كه كودك را نسبت به حالت غيرعادي گفتارش متوجه ميسازد، خودداري كرد و حتي در صورتي كه وي به اين مساله آگاه شد با دلايلي هر چند غيرواقعي، موضوع را براي او امري زودگذر و موقتي جلوه داد. گفتاردرماني در مورد كودكان از طريق ارائه مشاورات لازم به خانواده و در مواقع لزوم،انجام درمان غير مستقيم به كاهش دادن علائم، رفع كامل آنها و يا پيشگيري از شدت يافتن ناروايي مي پردازد در مورد بزرگسالان مبتلا به لكنت نيز با ارائه روشهاي مناسب گفتاري، به آنها كمك مي شود تا نارواني خود را كاهش داده يا كاملاً رفع نمايند.

لازم به ذكر است كه هرچه اين افراد سريعتر برای درمان لکنت زبان کودک به گفتار درماني مراجعه كنند، پيشرفت هاي بهتري را نشان داده و راحت تر درمان مي شوند. گفتار درمانی مانع از تبدیل لکنت به یک معضل می شود پس اگر کودکی دارید که تازه علائم لکنت در او پدیدار شده و یا خودتان به تازگی مبتلا به لکنت شده اید حتما به یک پاتولوژیست گفتار مراجعه کنید. لکنت متغییر است و تعدادی از موقعیت ها وجود دارند که هر فردی که آن ها را تجربه کند روانی گفتارش افزایش می یابد.

 

نوشته های مشابه
بررسی اختلالات رفتاری در کودکان
آنچه باید در مورد تربیت کودکان بدانیم
اهمیت روانشناسی کودک
شیوه های تربیت صحیح کودک

لینک اینستاگرام:
https://www.instagram.com/p/BqxYRyOA_bm/

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید